Η άποψη ότι η κακή αναπνοή οφείλεται σε προβλήματα από το στομάχι είναι εσφαλμένη, καθώς πηγή της, κατά 90-95%, είναι το στόμα.

Σημαντικότερες αιτίες είναι η κακή στοματική υγιεινή, χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, υπολείμματα τροφών και μικρόβια στα δόντια και στη ράχη της γλώσσας, μειωμένη ποσότητα σάλιου (από φάρμακα ή άγχος), κάπνισμα και αλκοόλ. Τροφές που προκαλούν κακοσμία είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπρόκολο.

Ο οδοντίατρος θα μας βοηθήσει να διαλευκάνουμε την αιτία της δυσοσμίας και θα καταστρώσουμε μαζί του το σχέδιο θεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Σχολαστική στοματική υγιεινή. Ο οδοντίατρος θα μας δείξει πώς πρέπει να καθαρίζουμε και τις πέντε επιφάνειες των δοντιών, καθώς και την ράχη της γλώσσας με ειδική βούρτσα.
  2. Χρήση ειδικών σκευασμάτων (στοματικά διαλύματα κλπ.) που ελευθερώνουν οξυγόνο και περιορίζουν τα μικρόβια που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κακοσμίας.
  3. Θεραπεία της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας και αποκατάσταση των χαλασμένων δοντιών και των ελαττωματικών προσθετικών εργασιών που υπάρχουν στο στόμα.

Οι τσίχλες, οι καραμέλες και τα διάφορα spray σκεπάζουν προσωρινά το πρόβλημα, χωρίς να το θεραπεύουν.

Μαρία Μαργαρίτη
Χειρ. Οδοντίατρος